Loading...

ZESPÓŁ BUDYNKÓW MIESZKALNYCH

ZESPÓŁ BUDYNKÓW MIESZKALNYCH WIELORODZINNYCH - I Etap, ul. Wrocławska, Kraków
Szczegóły projektu

Inwestor: CNT S.A.

Autorzy: Ł. JAROSZEWSKI, J. RZEMIENIEC, SZ. BABIK

Współpraca: KATARZYNA ZAKULSKA, OLGA OSÓBKA, PALINA TABAK, PAWEŁ KNAPCZYK, Marcin Nagórski

Projekt: 2016-2017

Realizacja: W trakcie

Zakres: PROJEKT KONC., BUD., WYK.

Parametry: A1-14400 m2, A2-9700 m2, A3-10800 m2

Projektowane założenie inwestycyjne (I etap docelowej całości inwestycji) to kompleks pięciu budynków mieszkalnych wielorodzinnych z usługami, o zróżnicowanej wysokości od 7 do 10 kondygnacji nadziemnych oraz 2 kondygnacjami garaży podziemnych. Zakres opracowania obejmował
3 budynki: A1, A2 i A3.
Budynek A1 został podzielony na dwa segmenty:
A1a i A1b, połączone podziemnymi garażami. Obiekt posiadał będzie zróżnicowaną wysokość od VII do VIII kondygnacji nadziemnych oraz II kondygnacje podziemne garażu. Zjazd do garaży znajdować się będą od strony drogi wewnętrznej/drogi pożarowej zlokalizowanej od strony północnej. Uzupełnieniem głównej funkcji budynku mieszkalnego wielorodzinnego będą drobne usługi zlokalizowane w parterach m.in. przedszkole dla około 200 dzieci z własnym tarasem i placem zabaw od strony wschodniej. Ilość miejsc postojowych - 174. Budynki A2 i A3 zostały zaprojektowane w kształcie litery „L”. Posiadają one wymiary w rzucie poziomym: krótsze skrzydło 36m natomiast dłuższe 47,5m. Krótsze skrzydło ma szerokość (głębokość traktu) 13,8m a dłuższe 16,1m. Obydwa budynki posiadają taras na poziomie ósmej kondygnacji w południowo-wschodnim narożniku, w związku z czym południowa elewacja ma VII i VIII kondygnacji. Ponadto w budynku A2 obniżone zostało krótsze skrzydło w zachodniej części od ulicy Racławickiej, co pozwoliło wytworzyć tam dodatkowy duży taras. Wejścia do budynków znajdują się we wnękach w elewacji dzięki czemu posiadają naturalne zadaszenie w postaci nadwieszonej górnej kondygnacji piętra pierwszego. Od strony zachodniej projektuje się lokale usługowe, w budynku A2 jeden lokal zlokalizowany na parterze, w budynku A3 dwa lokale, jeden na parterze a drugi na piętrze 1 (bezpośrednio nad nim). Ilość miejsc postojowych: dla budynku A2 - 148, dla budynku A3 - 141.
Elewacje przedmiotowych budynków posiadają zróżnicowane płaszczyzny poprzez wcięte balkony na narożnikach oraz poziome i pionowe podziały materiałowe nadające im dynamiczny i nowoczesny charakter architektoniczny. Pergole na tarasach na ostatnich kondygnacjach powodują efekt załamanych cieni dzięki czemu bryła staje się bardziej rozrzeźbiona. Elewacje w większości będą otynkowane tynkiem cienkowarstwowym w kolorze jasnym (lekko ocieplona biel) oraz ciemno szarym (grafitowym/antracytowy). Ciemnym tynkiem będzie oddzielony od reszty budynku cokół – parter oraz wnętrza loggii i balkonów (ściany i podniebienie). Ostatnie kondygnacje, które mają zmniejszony rzut względem kondygnacji powtarzalnych zaprojektowano jako wyłożone płytami kompozytowymi imitującymi drewno. Dzięki temu odcięciu parteru i ostatniej kondygnacji budynku nie wydają się takie wysokie. Na tarasach oraz na balkonach zaprojektowano szklane balustrady ze szkła bezpiecznego. Posadzka balkonów wykonana winna być z płyt gresowych. Budynek posiada dach płaski zielony z wierzchnią warstwą wegetacyjną (zieleń ekstensywna). Budynek wykonany jest w technologii tradycyjnej. Konstrukcje podziemne stanowią żelbetowe układy słupowo-płytowe, konstrukcję naziemną stanowią układy płyt żelbetowych i ścian nośnych murowanych ceramicznych z pojedynczymi słupami i ścianami żelbetowymi. Stropy i stropodachy wykonane będą z żelbetu.
Budynki wyposażono w podstawowe instalacje wewnętrzne: wod.-kan., c.o., elektryczne siły i światła, telefoniczną, internetową, odgromową, instalacje teletechniczne, wymiennikownię, klimatyzację (w lokalach usługowych) oraz wentylację mechaniczną i oddymianie garaży. Na obszarze objętym inwestycją zaprojektowano również zewnętrzne oświetlenie dróg dojazdowych i chodników.

 Powrót do Projektów